Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

Hol a helyed idősödő szüleid életében?

Útmutatások az életről Neked egy szebb, könnyebb, boldogabb világ megvalósításához. Érezd magad otthon a virtuális kávéházamban, ahol érdekes információkat; személyes gondolataimat, tanácsaimat osztom meg veled. Ha hasznosnak találod az írásaimat, kérlek, oszd meg másokkal is!

(HÁZAS MARGIT)

„Ha azt hiszed, megvilágosodott vagy, menj, és költözz haza két hétre a szüleidhez!” (Osho)

Juli nem a kliensem volt, de tudtam a lelki vívódásairól, és elkísértem utolsó útjára őt. A koporsót elsőként kísérte egy idősödő házaspár, a szülők. Ők kérték a lányukat, hogy szándéka ellenére ne menjen a külföldön dolgozó férje és  gyermeke után, mert akkor ki fogja őket eltartani? Többször hangoztatta a barátnőjének a hölgy: „Hát, élet így ez?” Meg is válaszolta: „Ez így nem élet.”  A daganatos betegség pár hónap alatt megoldotta a problémát.

Most ki fogja eltartani az idős szülőket?

Az önsajnáló és áldozati játszmák helyett olyan megoldást kell találni, ami senkit nem terhel meg mértéktelenül. A gyermeki hozzáállás, ami mindenkinek jó, ez lenne: „Ha szükségetek van rám, gondoskodom rólatok, ahogyan az erőmből telik, ahogyan az mindenki számára a legjobb.” Tavaly, apám betegsége esetén a sorsnak kellett megmutatnia a helyes helyemet vele kapcsolatban, mert túlbuzgó voltam. Nem tartottam kellő távolságot tőle, helyette akartam meggyógyulni. Aztán én is majdnem meghaltam. Erről itt olvashatsz: Röhög a vakbelem. Most, hogy  anyu egyedül maradt, számot adhatok, mennyire sikerült elsajátítani a tananyagot. 😊 Erről részletesebben ebben a hírlevelemben olvashatsz majd:   Anyád hogy van?

Sokszor felmerül a következő kérdés: Még akkor is gondoskodnom kell a szüleimről, ha úgy érzem, semmi jót nem kaptam tőlük? Az anyához és az apához, illetve a családhoz való kötés attól függetlenül létezik, és hatást gyakorol az életedre, hogy boldog vagy boldogtalan a kapcsolatotok, és független attól is, hogy tartod a kapcsolatot a szüleiddel vagy sem, értékelitek egymást vagy sem, élnek-e a szülők vagy sem. A tudatalattit nem érdekli a te  véleményed a kapcsolatotokról. Ha a kötést elfogadod, előtte fejet hajtasz, akkor érted meg, hogy az anyádhoz/apádhoz kapcsolódó érzések, érzetek működnek más csoporthoz, emberekhez való tartozás során is, illetve tudattalanul irányítják az életedet. Ha egy csoportos család- és rendszerállításon képes vagy meglátni, szívvel érezni ezt a mély lelki kötést a belvilágodban, és/vagy ha megoldottál valamit a szüleiddel való kapcsolatodban a külvilág szintjén, az mindig hatalmas változásokat hoz a saját életedben. Kár lenne lemondani arról a tanulási lehetőségről, és annak áldásos következményeiről, amit ez az időszak rejteget. Természetesen nem elfelejtve a már leírtakat: Meg fogom tenni, amit meg tudok tenni, ahogy az a lehetséges legjobb mindenki számára.

 

A 2021. augusztus 8-i csoportos család- és rendszerállításon abban a kiválasztott helyzetben voltam, hogy egy olyan állítást vezethettem, amelyben a kliens idősödő, beteg anyukájával kapcsolatban szerette volna megtalálni azt a nézőpontot, ami jelenleg, az ő családjukban mindenki számára a legjobb. Itt is megmutatkozott az a mély lelki kötés, amelyről már beszéltem. Ez az, ami a leginkább segít, hogy lelki szemeiddel látod, megtapasztalod  a belső igazságot, és azt mélyen a szívedbe rajzolod. Bátorságot igényel, hogy a külvilágban is arra a helyre álljunk, amit az állítás a legjobbnak mutat mindenki számára, és ezt a kialakult képet ékszerként őrizzük, vizualizáljuk addig, amíg az állítás utáni hetekben végzett belső munka el nem vezet a valóságban a kívánt eredményig. Mert a család- és rendszerállítás nem azt mutatja meg, hogy konkrétan mit csinálj, hanem azt a helyet, azt a nézőpontot, ahonnan a legjobb megoldás érkezhet. Olyan, mint egy jó tanár. Megmutatja hova nézz, de azt nem mondja meg,  mit láss. Arról, hogy mi a csoportos család- és rendszerállítás, itt olvashatsz: Módszerem.

 

Mivel nem létezik két egyforma ember, és két egyforma család sem, így két egyforma megoldási mód sem létezik. Ami az egyik családban bevált, jó receptnek tűnik, az a másik családban helytelen lesz. Minél terheltebb egy családi rendszer, annál inkább nehézséget okoz ez az életszakasz. Egy a fontos: mi találjuk meg azt az egyedi, lehető legjobb megoldást, ami helyes a magunk és a családi lélek számára –  ne a társadalomnak, a szokásoknak, illetve másoknak akarjunk megfelelni. Ha Te is ebben a cipőben jársz, és szeretnél segítséget kérni, itt tudsz írni nekem: Kapcsolatok

„Élj olyan életet, amelyben jó okod van hinni,
hogy az majd a gyermekeidnek és az unokáidnak is jó lesz.” (Szunim apát)

Üdvözlettel: Házas Margit

Mezőtúr, 2021. 09.11.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on pinterest

HÍRLEVÉL

Hogyan élvezhetnéd jobban az élet ajándékát? Iratkozz fel hírlevelemre, hogy megoszthassam veled egy boldogabb élet titkait!